top of page

Over

ons

            De commanderij

Commanderij Hageland, opgericht in 1973,  telt bijna 50 leden en is aangesloten bij de Vlaamse Wijngilde. Deze nationale vereniging, waarvan meer dan veertig commanderijen deel uitmaken, organiseert activiteiten en heeft internationale contacten met gerenommeerde wijnproducenten en-handelaars, waarvan we graag gebruik maken.

          Degustaties

Onze wijnmeester organiseert en begeleidt elk jaar een zevental wijndegustaties.

Uitleg over de druif of druiven, de ondergrond, de streek, het klimaat en de vinificatie wordt afgewisseld met de bespreking van de wijn met je tafelgenoten en met de andere aanwezigen. Zo leer je de kleur, geur en smaak van de wijn en het werk van de wijnbouwer appreciëren. En door je geur- en smaakorganen te ontwikkelen beleef je meer genoegen aan het degusteren van wijnen en kan je meer zeggen dan dat je de wijn lekker vindt of niet.

Een degustatie kan gaan over de wijnen van een producent, een streek of een land, over een cépage (druivensoort) die in verschillende streken verbouwd wordt of over eenzelfde wijn geproduceerd in verschillende jaren. Blindproeven zijn interessant om bewuster de wijn te bekijken, te ruiken en te proeven en onbevooroordeeld ervaringen uit te wisselen. Het etiket van de fles wordt dan verstopt of de wijn wordt uit een karaf ingeschonken.

Jaarlijks houden we een wedstrijd voor en door de leden. Voor ”De Beste Fles” kan ieder lid een wijn van de opgelegde druivensoort (Carmenère, Chardonnay…) voorstellen, met een maximumbedrag per fles. Elke proeftafel kan maar een wijn inbrengen voor de wedstrijd en beoordeelt daarom vooraf haar wijnen. Op de degustatie proeven we de geselecteerde wijnen blind. Ideaal om drinkbare wijnen voor elke dag te ontdekken. En de duurste is niet altijd de beste!

Brabantse & Hagelandse wijnen

Commanderij Hageland is altijd een promotor geweest voor de wijnbouw in onze streek. Daarom organiseren we ook jaarlijks de wedstrijd “Beste Brabantse Wijnen of "De Beste Hagelandse Wijnen" voor de wijnbouwers.

De telers kunnen een fles van hun nieuw gebottelde wijn binnenbrengen, die door een proefpanel van de commanderij voorgeproefd wordt. Op een degustatie beoordelen alle leden daarna de geselecteerde wijnen. De medaille-uitreiking vindt plaats  in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn in Wezemaal.

Dan worden ook personen die zich ingezet hebben voor de Hagelandse wijn gehuldigd met de titel Magister Vini Optimus Honoris Causa.

Volg ons op sociale media 

  • Grey Flickr Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
Het bestuur

Anita Buvens

Voorzitter

en

Afgevaardigde in de 

Algemene Vergadering van de Vlaamse Wijngilde

0472 65 42 42

anita.buvens@skynet.be

Severine Geeraert

Webmaster

Ondervoorzitter

0497 70 22 79

sevygeeraert@telenet.be

Jacques Loozen

Penningmeester

0499 74 13 60

loozen.jacques@gmail.com 

Hubert Briers

Wijnmeester

0485 84 76 62

hubert.briers@pandora.be

Michel Vandermarliere

Secretaris

0488 99 96 30

michelvandermarliere@telenet.be

Huishoudelijk reglement

Onze sponsors

Kantoor Boutersem

KBC Bank Boutersem

Leuvensesteenweg 268, 3370 Boutersem

email: boutersem@kbc.be  Tel: 016 72 11 60

IMG_6301_edited.jpg
DAK TEC  Algemene Dakwerken
Dimitri Piens
Leuvenselaan 881 3300 Kumtich
0497 43 30 53.   d
imitri.piens@telenet.be

 

Veronica Cars N.V.

Dorpstraat 379/B, 3061 Leefdaal (Bertem)

email: info@veronicacars.be  tel: 016 48 05 13

IMG_6298_edited.jpg
David's Schilderwerken

Loozen David
0470 28 96 62

Loozen.david@outlook.com

 

Juweliers Smits Wagemans

Kerkstraat 17, 3111 Wezemaal

email: boudewijn.smits@skynet.be  Tel: 016 58 21 70

Beenhouwerij Vangramberen

Stationsstraat 47, 3370 Boutersem

email: info@vangramberen.be  Tel: 016 73 52 22

WIJ

Actieve wijngilde!

bottom of page