Magisters

WIJN

WI

JN

Voor de inzet die zij toonden of nog tonen voor de Brabantse en Hagelandse wijn verkregen zij de titel:

MAGISTER VINI OPTIMUS HONORIS CAUSA

2018 Anita Buvens

Ze is al 20 jaar lid van de Vlaamse Wijngilde en was vijf jaar Public Relations in het Nationaal Comité van de Vlaamse Wijngilde.. 

Ze zet zich als Voorzitter van Commanderij Hageland al jarenlang in bij de organisatie van de jaarlijkse wedstrijd van“ De Beste Brabantse Wijn”. 

Deze wedstrijd is van grote betekenis voor de Brabantse wijnbouwers en dient dan ook zo professioneel en correct mogelijk te verlopen.

Een enquête onder de wijnmakers, het aanpassen van het reglement en het uitbreiden van de jury kwamen onder haar impulsen tot stand.

De oorkondes die de wijnmakers ontvangen zijn ook van haar hand..

Het onderhouden van de goede contacten met de Brabantse wijnbouwers en het promoten van hun producten vindt ze essentieel.

Als Hagelanddichter werkt ze ook mee aan de infobrochures over het wijntoerisme die jaarlijks uitgegeven worden door de provincie. 

Met veel enthousiasme bewierookt ze de schoonheid van het Hageland, de inzet van zijn wijnbouwers en de vruchten van hun wijngaarden.

 

2018 Hugo Bernar

Hij is dé biologische wijnbouwer uit Tienen. Een unicum in zijn soort.

 Hugo Bernar en zijn vrouw Greet Denruyter telen sinds 1993 druiven voor de wijnproductie.

 Regent, Reberger, Calandro, Johanniter, Souvignier Gris en Muscaris sieren zijn perceel en zijn van nature resistent zijn tegen meeldauw. Daardoor maken ze een biologische teelt haalbaar. Hij gebruikt allerhande natuurlijke technieken om zijn wijngaard te beschermen tegen onkruid en ongedierte.

 Hugo hielp al verschillende wijnbouwers opstarten met een ecologische wijngaard en hij verkoopt ook alle machines voor de wijnbouw en de vinificatie.

 Hij sensibiliseert met passie en volharding zijn collega’s wijnbouwers met zijn ecologische visie. 

 

2017 Theo Herroelen

Theo Herroelen is bijna 20 jaar lid en al vele jaren de gemotiveerde en zeer punctuele secretaris van de Commanderij Hageland.

​Hij verzorgt ook de coördinatie van onze wedstrijd voor de Beste Brabantse Wijn: het aanschrijven van de Brabantse en Hagelandse wijnbouwers, het ophalen van de wijnen, het samenstellen van de proefjury en het selecteren voor de proeverij door de leden van de Commanderij. Hij is medeorganisator van het evenement in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn, waarop na de wijnstoet, die sinds  de aanplanting van de oudste wijnstok aan de Pastorie van Wezemaal vertrekt, het toekennen van de medailles en de uitreiking van de diploma's en de beker plaats vindt. 

Kortom, hij is een zeer grote kracht binnen onze Commanderij en is alom zeer geliefd en erkend voor zijn inzet.

2016 Jos Daems

Jos Daems was één van de pioniers van de wijnbouw in België. Hij heeft er mee voor gezorgd dat de Hagelandse wijnen tegenwoordig gerust naast hun buitenlandse collega's kunnen staan.

Vlaams Parlementslid Rik Daems (Open Vld) nam de titel in ontvangst als postuum eerbetoon aan zijn vader.

 

2016 Rudi Wouters

Rudi Wouters is een bezielend lid en van 2010 tot 2016 voorzitter van Commanderij Hageland. Hij heeft de band met de Brabantse wijnbouwers aangehaald. Rudy legde de ook eerste contacten met de Sloveense gemeente Maribor om een scheut te bekomen van de 450 jaar oude wijnstok, die aangeplant werd in de tuin van de pastorij van Wezemaal. Hij slaagde er ook steeds in aan de Commanderij de nodige media aandacht te geven.

Steeds met grote flair en enthousiasme leidde hij de Commanderij en is een voorvechter in de erkenning van de Brabantse en Hagelandse Wijnen.

 

2015 Noël Overbergh

Noël Overbergh was professor aan de Leuvense universiteit. Gecharmeerd door de streek rond Wezemaal begon hij zelf een wijngaard. Hij verbouwde wijn met passie en succes bleef niet uit: hij behaalde de GOB en zijn Graevenbergher 99 werd geschonken tijdens de Belgische week op de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000. Hij deed meer dan alleen maar wijn maken en trachtte de wijnbouw in het Hageland te stimuleren, gidste groepjes bezoekers door zijn wijngaard en zorgde met succes voor aandacht in de media.

Bovendien gaf hij veel aandacht aan de kwaliteit in onze wijnen, in de zoektocht naar de meest geschikte variëteiten (cépages), gisten en mengelingen van cépages in de wijn. Om die kwaliteit te ondersteunen speelde hij een vooraanstaande rol in de Vereniging van Hagelandse Wijnbouwers. Hij zorgde ervoor dat er samengewerkt werd met elkaar: opkomend voor interprofessionele belangen, voor de GOB. Hij zorgde ook voor samenwerking met de KULeuven voor verbeteringen in wijnbouw én vinificatie. Hij werkte samen met de universiteit van Gent om de beste gisten voor een mooi bouquet te vinden. De Vlaamse Wijngilde kent de grote expertise die zij opbouwden. Hij is gehonoreerd voor zijn jarenlange inzet voor de kwaliteit van de wijnen uit Brabant en Hageland, voor zijn inzet in verenigingen en in de media, zijn inzet voor kwaliteit en de dwarsverbindingen die hij daarvoor aanknoopte naar de wereld van de wetenschap, en zijn pleidooi om de spanningen te verkleinen tussen kleinschaligheid en professionalisme door aanpassingen in de regelgeving.

 

2015 Hans Meus

Vanaf de eerste dag dat Hans Meus de Gempemolen opende was het ons duidelijk dat hij die met respect voor de regio en de streekproducten wilde uitbaten. Zijn bedoeling was om de bezoekers van de Gempemolen kennis te laten maken met de streek en zijn wijn.

Na een eigen zoektocht ging hij in zee met andere kenners van de streek, o.a. met Belgian Wines (Jonas en Jens De Maere). Zij staan in voor het ‘proeven en selecteren’.

Wat hij op dit moment ook actief onder handen neemt is de samenwerking met organisaties als Vespa4Rent, Wow-tours, Brixz, Locat Events en andere, waarbij zij samen routes uitstippelen waarin het aspect wijnbouw nooit wordt vergeten. Zo draagt hij bij aan de verspreiding van de naam van de Brabantse wijnen. In de toekomst zal hij ook proberen samen te werken met de dame die sinds kort op zelfstandige basis de uitbating overnam van VinoBelga en trachten samen de krachten te bundelen. Hans heeft altijd zeer goede contacten met Daniel Vandervaeren en werkt - zeker in het seizoen- zelf wat arrangementen uit.

En voor deze talloze jaren inzet, soms met commercieel doel maar ook vaak gewoon ten bate van de wijnen en streekproducten van het Hageland en de Brabantse wijnen is hij opgenomen in deze lijst.

 

2014 Marcel Saenen

Marcel Saenen is burgemeester van Houwaart geweest van 1971 tot 1976.

Marcel was een van de pioniers van de Hagelandse wijnbouw. Onder zijn steun en werkkracht ontwikkelde het Hagelandse wijnbouwgebied zich tot het noordelijkste wijngebied mét een erkenning. Hij was medeoprichter in 1972 van de “Hagelandse Wijnliefhebbers”.

Hij was jarenlang voorzitter van de Commanderij Hageland en zette zich in voor de cultuur van de wijngaard in Houwaart en het Hageland.

 

2014 Monique Swinnen

Monique Swinnen heeft sterk promotie gevoerd voor de wijnbouw. Ze heeft ertoe bijgedragen om er een belangrijk toeristisch thema van te maken en zorgde o.a. voor een brochure over de wijnbouw in het Hageland. Zij is erin geslaagd om het Hageland op de toeristische kaart van België en misschien wel van Europa te zetten. Een echte ambassadrice voor het Hageland en de Hagelandse wijncultuur.

Ze is ook ondervoorzitter van Straffe Streekproducten van Vlaams-Brabant.

 

2013 Theo Peeters

Het is mede door Theo Peeters dat de oude Steenen Muur op de Wijngaardberg beschermd is als monument.

Voor de herinrichting van het oude gemeentehuis van Wezemaal stelde hij een dossier samen en zo verkreeg de gemeente toelage om dit in te richten als ontmoetingscentrum ter promotie van de Hagelandse wijn. Het werd geopend in 2005. Onder zijn impuls en met medewerking van de Steenen Muur worden er opnieuw wijnfeesten georganiseerd.

Hij zorgde voor de contacten tussen de gemeente Rotselaar en de gemeente Maribor in Slovenië zo dat wij in mei 2013 de oudste druivelaar ter wereld hebben kunnen aanplanten in de tuin van de pastorij van Wezemaal.

 

2012 Jos Van Goidsenhoven

Jos Van Goidsenhoven is al actief in de Commanderij Hageland van in de jaren ‘80. Jos houdt van de wijnen van hier. Hij is iemand waar je in de commanderij altijd op kan rekenen. Hij was een kassier die zijn kas nooit losliet. Jos steunt actief de wijnbouw en de wijncultuur in onze contreien. Hij zet zich al jarenlang in voor de commanderij en voor de wijnbouw en wijncultuur in Vlaams-Brabant en het Hageland.

 

2012 Eduard Monsecour

Eduard Monsecour zet zich al meer dan twintig jaar in voor de wijnbouw en de wijncultuur in het Hageland. Hij was de trekker van het initiatief “Steenen Muur”. Het was ook Eduard die de gemeente Rotselaar en de wijnbouwers van het Hageland hielp door mee te werken in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn. Hij zet zijn schouders samen met de mensen van de “Steenen Muur” onder de Wezemaalse Wijnfeesten en helpt zo ook aan de verspreiding van de streekproducten en het toerisme.

 

2011 Georges Janssens

Georges Janssens is lid van bij de start van de Hagelandse Commanderij in 1973 en promotor van de Hagelandse en Brabantse wijnen vanaf dag één. Hij is een onvermoeibare medewerker bij alle events van de Vlaamse Wijngilde en er vertegenwoordiger van Commanderij Hageland bij algemene vergaderingen. Velen van ons zijn jaloers op zijn energie en inzet voor de Commanderij en voor de wijnen van onze regio.

 

2011 Paul Vleminckx

In 1994 begon Paul Vleminckx met het aanplanten van wijnstokken en zijn eerste fles kwam op de markt in ‘98. Nu zijn er 60.000 stokken op 8 hectare. Zijn wijnbedrijf is een soort van pilootbedrijf in Vlaams-Brabant naar organisatie en infrastructuur en toch steekt hij nog energie in de opbouw en in de structuur van het Belgische wijnlandschap. Hij is al enige tijd voorzitter van de Belgische Wijnbouwers en is ook lid van het erkenningscomité Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn. Paul is de man die de Vlaams-Brabantse wijnen zéér veel uitstraling gaf.

 

2011 Dolf De Wolf

Dolf De Wolf was meer dan een decennium Wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en daarna Voorzitter van Commanderij Hageland. Dolf is ook de brugfiguur geweest die het mogelijk maakte dat een jaarlijkse proefavond uitgroeide tot een heuse wedstrijd voor Hagelandse of Brabantse wijnen. Hij bleef al die tijd een contactpersoon met de wijnbouwers daarin gesteund door zijn kennis als proever en wijnmaker. Dolf is Grootmeester-Wijnproever van de Vlaamse Wijngilde.

 

2010 Paul Vanbergen

Ere-voorzitter en eerste voorzitter van de wijngilde die in 1973 de commanderij mee oprichtte samen met de stichters van de Hagelandse wijnbouw.

2010 Dirk Claes

In zijn ambt als burgemeester van Rotselaar en in het concept Boeres, Herberg in de Ster, zet Dirk Claes zich in voor de Hagelandse wijn. Hij ondersteunt het huisvesten van het Centrum voor de Hagelandse Wijn, de organisatie de Steenen Muur en onze commanderij. Hij stimuleert de aanwezigheid van Hagelandse wijnen op de kaart van enkele eetgelegenheden in Wezemaal en Rotselaar en de aanwezigheid van wijnstokken in tal van tuinen en koertjes. We stellen de samenwerking op prijs om de kwaliteit van de wijnen in Brabant en het Hageland te bevorderen.

Commanderij Hageland

BESTUUR

Voorzitter                       Anita Buvens

Ondervoorzitter             Hubert Briers

Secretaris                       Theo Herroelen

Adjunct-secretaris          Michel Vandermarliere

Wijnmeester                   Sofie Similon

Penningmeester            Jacques Loozen

Webmaster                     Severine Geeraert

 

Secretariaat Theo Herroelen

theo.herroelen@skynet.be   0496 46 08 52

Voorzitter Anita Buvens   

anita.buvens@skynet.be       0472 65 42 42

SCHRIJF ONS

  • Grey Flickr Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon

@2016 by Commanderij Hageland. Proudly created with wix.com